Groepstentoonstelling ‘Code Geel’, met twaalf kunstenaars

Van zaterdag 13 tot en met zondag 28 juli is het ‘Code Geel’ wat de klok slaat in Galerie Ateliers Apeldoorn. Maar liefst twaalf kunstenaars laten zien hoe verschillend die kleur kan zijn. De deur van de galerie staat gastvrij open, en de toegang is gratis. Kom even kijken.

Er zijn schilderijen en objecten van Milena Tlustá, Stephan Peters, Mirjam Berkhout, Adri Post, Karla Kassenaar, Antoinette Vunderink, Anneke Eggermont, Ariadne Leefoge, Roel Ottow, Jan de Bruijne en Ineke Moes. Zij zijn allen verbonden aan Stichting Ateliers Apeldoorn. Han ter Keurs (afkomstig uit de provincie Zeeland) maakt – als gastexposant – het twaalftal compleet.

AANVULLING (16jul24): Ook Karim Omayri exposeert! Bovendien zijn de openingstijden verruimd: donderdagavond 18-21 uur; vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag 13-17 uur.

Geel!

Geel is de kleur van zomer, zonneschijn, geluk en warmte. In de natuur zie je gele zonnebloemen en narcissen, kanaries en bijen. In de door de mens gemaakte wereld is het de kleur van de trui van de winnaar van de Tour de France, post its en borden die ons waarschuwen voor gevaar of tot voorzichtigheid manen.

Goudgeel, beweging, intens

Ook kunstenaars gebruiken geel op hun eigen wijze. Zo maakt Jan de Bruijne gebruiksvoorwerpen: kleine schaaltjes en schoteltjes, en grote thee- en koffiepotten. Maar ook objecten, zoals uit hun krachten gegroeide torens en vazen. Het glazuur daarvoor stelt hij zelf samen. Nooit kuikentjesgeel, eerder goudgeel. En het eindresultaat is altijd een verrassing.

Voor Ariadne Leefoge is kleur een spel met verf, beweging en gelaagdheid. Het ontstaat door observatie van en verwondering over de wereld om haar heen.

Antoinette Vunderink heeft voor deze expositie ondermeer een stralend geel koolzaadveld en een intens geel portret geselecteerd. “De kern van mijn werk ligt bij het portretteren van mensen en dieren die mij raken en inspireren, evenals landschappen waarbij de kracht van de natuur voelbaar is. Ik ben gefascineerd door de schoonheid en kwetsbaarheid van de mens, het is mijn uitdaging om deze in een realistische stijl te vangen.”

Elk weekend van 13 tot 17 uur

De galerie is drie weekenden (13/14 juli, 20/21 juli en 27/28 juli) open, op donderdag 18-21 uur; vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Steeds zijn een of twee van de kunstenaars aanwezig om bezoekers gastvrij te ontvangen.

Het motto is: Vlag buiten? Galerie open!