Ateliers Apeldoorn

Apeldoornse Beeldend Kunstenaars

In de Kunst-estafette tonen een of twee kunstenaars van Ateliers Apeldoorn hun werk. Elke twee weken volgen nieuwe exposanten. Nu in de estafette: Milena Tustlá en Roel Ottow

Milena Tlustá

Milena Tlustá tekent en schildert. “Ik maak ik elke dag snelle schetsen met Oost-Indische inkt. Gewoon in zwart-wit, bij het wandelen. De ene keer in het Beekbergerwoud, dan weer in het Leesten of Hoog Buurlo. Het is mijn inspiratie om thuis mee verder te gaan.”

Gewone patroon
“Ook nu kan ik mijn gewone patroon vasthouden: ’s morgens wandelen en schetsen, en zo’n drie maal in de week schilder ik ’s middags in mijn atelier. Ik ben nu zelfs vaker buiten dan voorheen.”

Niet op reis
“Er zijn ook kleine en grote veranderingen. Kleine tegenvaller: de schetsboeken die ik altijd koop bij Crea-art waren uitverkocht. En ik ga nu niet op bezoek bij mijn kinderen en kleinkinderen.
In gewone tijden zou ik deze maand naar Tsjechië gaan. Daar woont mijn moeder in een verzorgingshuis. Binnenkort wordt ze 97 jaar. Heel jammer dat we dan niet bij elkaar kunnen zijn!”

Socia media
Milena: “Exposities bekijken is er nu ook niet bij. Mijn schetsen zet ik elke dag op social media, zoals Facebook en Instagram. Dat levert leuke of treffende reacties op uit de hele wereld. Een schilderij van een stoel met drie bloemen vond iemand bijvoorbeeld precies wat corona nu is: begrensd! Fijn om zo nog in contact te zijn met anderen.”

Tegen iets moois aankijken
“Laatst kreeg ik een telefoontje van mensen die mij en mijn werk al jaren volgen. ‘Nu we meer thuis zijn, willen we graag tegen iets moois aankijken’, zeiden ze. Inmiddels zijn ze al langs geweest in mijn atelier en hebben ze een schilderij uitgezocht.”

Expositie
Milena: “Gelukkig zijn er ook concrete plannen voor de toekomst. Van begin juli tot eind september is er een expositie in de Grote Kerk, als onderdeel van 75 jaar bevrijding. Hopelijk kan dat doorgang vinden. Mijn schilderij met de narcissen zal daar dan te zien zijn. En ook Roel zal daaraan deelnemen met zijn ‘Dromen, denken, doen’.” Meer zien? www.tlusta.eu

Roel Ottow

Ook voor Roel Ottow is tekenen een dagelijkse behoefte. “Als ik naar iemand luister, gebeurt het vaak ongemerkt dat ik wat krabbel op papier. Het is absoluut geen desinteresse voor wat er verteld wordt. Integendeel: het maakt juist dat ik beter luister.”

Diverse technieken
Als ontwerper en illustrator gebruikt Roel veel verschillende technieken en materialen. Ecoline, pastel, acrylverf. “Ik maak veel werk in opdracht. Dat kunnen posters zijn, boekomslagen, illustraties. Functioneel, maar ook met subtiele humor.”

Maar ook objecten van hout, metaal en kunststof. Ingenieus door hun eenvoud, maar tegelijkertijd raak.

Röntgen-jaar
Voor Roel en anderen van de Stichting Röntgen Apeldoorn had heel 2020 in het teken moeten staan van Wilhelm Röntgen. Deze oud-Apeldoorner ontdekte 125 jaar geleden de röntgenstralen en werd de eerste Nobelprijswinnaar voor natuurkunde. “Jammer dat de gemeente hier niets mee doet. De Stichting Röntgen laat een film maken over zijn leven, er komt een – door mij ontworpen-gedenksteen voor het Röntgenhuis aan de Hoofdstraat 171. In het najaar een theaterproductie in Orpheus en op 6 november een symposium en de opening van het Röntgenpaviljoen in CODA.” Meer info: www.rontgen-apeldoorn.nl. Meer over Roel: Ottow.nl.