Ateliers Apeldoorn

Apeldoornse Beeldend Kunstenaars

In de video zie je de opbouw van een van de werken, de toegevoegde elementen zijn soms klein, dus niet altijd goed waarneembaar

Astrid Ufkes

 

Ik ben Astrid Ufkes, Fotokunstenaar, geboren in 1958 in Apeldoorn Ik heb een aantal jaren gestudeerd aan de kunstacademie, de fotovakschool afgerond en ben interieurontwerper. Dat ik pas in 2013 mijn echte passie vond, ontstond uit een voor mij turbulente periode waarin zowel mijn man als ik zelf ineens onze baan verloren.
De net afgeronde fotografie opleiding en een bezoek aan de expositie van fotograaf Ruud van Empel in Antwerpen bleken mijn springplank naar een bestaan als fotokunstenaar. Het fotograferen en met andere ogen kijken naar de wereld om je heen was tevens mijn verwerking van deze zware periode. Ook betekende het een eerste serieuze zoektocht naar de drijfveren van het kunstenaarschap het beeld heeft meegekregen.

De serie Me Myself and My World (2013-2015) laten deze emotionele zoektocht in al haar facetten zien. Het zijn de emotiewerelden die op dat moment het leven van mij beheersten. Vormen, lijnen, abstracte landschappen met af en toe een herkenbare vorm en daarin twee silhouetten als dwalende, zoekende mens. Dat deze serie met name in zwart-wit is, is een verwijzing naar deze lastige periode.

Geruisloos gaat deze periode over in een nieuw evenwicht waarin ook weer ruimte is voor anderen. Dit resulteert in een serie You Me and Our World – Eyes, (2015- 2017) waarin het oog centraal staat, symbool voor het kijken naar een nieuwe periode, kijkend naar de ander, oog hebben voor…. Door de ogen van voor mij bekende mensen te fotograferen en onderdeel te laten zijn van een kunstwerk, was ik in staat om de wereld om me heen te gebruiken in het portret wat ik van die persoon gemaakt heb, soms heel herkenbaar, maar ook vaker een droombeeld. Bijzonder is ook het boek wat ik samen met schrijver Adam van Donk gemaakt heb, 13 fotokunstwerken uit de serie Eyes waar hij zijn verhaal bij schreef.

De allernieuwste serie: You Me and Our World – MagicalLandscapes, vertelt mijn verhaal op dit moment.
Ik heb mijn weg gevonden in dat wat ik doe en wie ik ben. Het brengt letterlijk en figuurlijk kleur in mijn leven, dat symboliseert ook deze nieuwste serie. Door veel te reizen en nieuwe culturen te omarmen heb ik ontdekt dat ‘het zonder waardeoordeel zijn’ één van mijn kernwaarden is en dit vertaald wordt door elementen in mijn werk letterlijk in hun eigen kracht neer te zetten.

Ook vrijheid en te zijn wie je bent zijn symbolisch in mijn werk te ontdekken. Als contrast kun je vormen van bescherming en beschutting vinden.
De keuze voor welke elementen ik kies is intuïtief en heeft alles te maken met mijn emoties op dat moment, maar altijd zijn het door mezelf gefotografeerde elementen.
Duidelijk is dat contrasten bij mij horen. Het spanningsveld hiervan spreekt me aan en is in meerdere uitingen te vinden in mijn werk. Het zorgt voor vervreemding en magie. Mijn werk is niet altijd makkelijk te lezen, je moet moeite doen, er is meer dan de eerste blik je toont. Kijk je beter dan kan het je meenemen in een reis van verwondering, schoonheid, humor en perfectie. Als je goed kijkt zie je dat de twee silhouetten nog steeds aanwezig zijn, maar niet meer als dwalende, zoekende mens. Ze zijn mijn signatuur geworden

Mijn werk is inmiddels te zien geweest in galeries, musea in Italië (2014 en 2019), Duitsland (2015) en Nederland (o.a. Amsterdam, Groningen, Apeldoorn o.a. 055-Apeldoorn Art 2016, 2018 en 2021) In augustus 2020 stond mijn eerste solo expositie gepland in New York, maar is door de coronavirus uitgesteld naar augustus 2021.
Ik ben deelnemer van Stichting Ateliers Apeldoorn, Galerie Salon West in Amsterdam en aangesloten bij Beroeps organisatie Kunstenaars (BOK)

Adres:

 

  06 14740889

  https://astridufkes.nl/

  info@astridufkes.nl